esencijalnaautoulja

Eterična ulja za negu kože

Ukoliko razmišljate o tome kako da poboljšate negu svoje kože, sigurno će Vas zanimati upotreba eteričnih, tj. esencijalnih ulja u nezi kože.

Vaša koža u toku dana traži hidrataciju i hranljive materije, kako bi uspela da održi svoj negovani izgled i elastičnost.

Nažalost većina brendova kozmetike, a naročito one industrijske u svojim proizvodima imaju štetne hemikalije, toksične konzervanse ili veštačke mirise koji kao rezultat daju iritiranu i suvu kožu.

Ukoliko ste u mogućnosti, zaobiđite industrijske proizvode i otkrijte šta priroda može da Vam ponudi.

Postoji mnogo načina na koje možete koristiti eterična ulja. Možete ih koristiti u aromaterapiji za opuštanje i relaksaciju, u prirodnim botoks tretmanima ili za lokalno nanošenje na željenim mestima na koži.

Neka eterična ulja mogu i da se piju, ali se pre toga informišite o njihovoj bezbednosti.

Naša današnja priča fokusiraće se na lokalno nanošenje eteričnih ulja za najbolje rezultate u prirodnoj nezi kože.

Nanošenje eteričnog ulja možete raditi pomoću pamučnih štapića ili vatom za skidanje šminke, fokusirajući se na željenu ili problematičnu regiju kože (npr. probematični delovi na koži lica, podočnjaci, deo zahvaćen ekcemom ili psorijazom i sl.).

Eterično ulje nanesite nežno tapkajući vatu ili pamučni štapić na željeni deo kože i ostavite nekoliko minuta. Višak ulja nežno utrljajte kružnim pokretima.

Ukoliko koristite neko od jako aromatičnih ulja, možete ga razblažiti sa nekim baznim uljem, kao što je npr. maslinovo, jojoba ili suncokretovo ulje.

Ukoliko ste u mogućnosti potražite prirodna eterična ulja kod Vaših lokalnih proizvođača ili organskih farmi. Na taj način ne samo da ste sigurni u kvalitet onoga što kupujete, nego ste rešili i problem kupovine u budućnosti.

Ulje lavande

Eterično ulje lavande ili esencijalno ulje lavande podrazumeva istu stvar,  različitog imena.

Eterično ulje lavande dobija se procesom destilacije suvih ili svežih cvetova lavande, gde se kao krajnji proizvod dobija ovo neprocenljivo i vrlo lekovito ulje.

Više o ovoj divnoj biljci možete pročitati OVDE.

Esencijalno ulje lavande je jedno od najpopularnijih ulja u svetu prirodne kozmetike i to sa dobrim razlogom.

Njeno umirujuće dejstvo može uticati pozitivno na naše mentalno, emocijalno ali i fizičko zdravlje. Kao i većina eteričnih ulja ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Zbog ovih stvari često se koristi i u zaštiti drugih biljaka od infekcija i drugih bolesti.

Da li ste znali da je lavandino ulje jedno od najboljih kada se radi o nezi Vaše kože? Tako je! Koristi se u borbi protiv bakterijskih infekcija koje uzrokuju akne, koristi se za smanjenje iritacija, za ublažavanje bora, pa čak i kod problema sa pigmentacijom kože.

lavender munstead

Poznato je da se lavandino ulje dobija destilacijom cveta i stabljike lavande. Ljudi je često povezuju sa opuštanjem i spavanjem, ali lavanda se koristi i za tretiranje raznih problema na koži.

Borba protiv bubuljica

Poznato je da u borbi protiv akni i bubuljica preporučljivo koristiti neko prirodno ulje. Akne se obično javljaju kada koža nepravilno luči svoje masti.
Suva koža počinje da previše proizvodi tkz. sebum (prirodna ulja i masti koje se luče iz žlezda u koži), kako bi nadoknadila taj nedostatak, što dovodi do začepljenih pora i formiranje akni i bubuljica.

Lavandino ulje nežno deluje na kožu, dok je tom prilikom hidrira i ne začepljuje same pore na koži.

Lavandino ulje ima prirodna antibakterijska svojstva koje utiču na uništavnanje bakterija koje prouzrokuju stvaranje akni i iritaciju pora. Ovo čini ovaj ljubičasti cvet savršenim za prevenciju, smirivanje kože i brže zarastanje rana od akni i bubuljica.

Ukoliko Vas zanima više o ovoj temi možete pročitati istraživanje na temu protivupalnih dejstava lavande.

Ekcem i suva koža

Ukoliko zateknete sebe da češete iritiranu kožu i čini Vam se da nema nade, lavandino ulje je ono što Vam može pomoći.

Kao što smo već rekli, lavandino ulje je savršeno za prirodnu hidrataciju kože. Utrljajte lavandino ulje ili losion na bazi lavandinog ulja na iritirano i problematično mesto i uverite se u delotvornost ovog predivnog ulja.

Prevencija bora

Lavandino ulje je prebogato antioksidansima, što ga čini izuzetno korisnim u prevenciji preranog starenja ćelija kože. Antioksidansi su veoma korisni u borbi protiv slobodnih radikala, koji nastaju usled UV zračenja i različitog zagađenja u vazduhu, a čije čestice završavaju u našem organizmu.

Redovna nega kože odgovarajućom dozom antioksidans materija je možda i najlakši način da sprečite pojavu bora ili fleka i nesavršenosti na koži.

Redovno nahranite Vašu kožu dnevnom antioksidans dozom koju možete pronaći u lavandinom ulju ili kremi.

Benefiti koje lavandino ulje ima za našu kožu su praktično beskonačni, što bi trebalo da ga učini jednim od glavnim elemenata u svakom tretmanu kože.

etericno-ulje-lavande
Eterično ulje lavande
lavandino ulje
Lavandino ulje - macerat

Ulje limun trave

Možda ste nekad ranije koristili ulje limunove trave kao sastojak u kuvanju,  kolačima ili nekim od poslastica sa ovom prestižnom aromom. A da li ste znali da je ono veoma popularno i u medicini i prirodnoj kozmetici?

Dobija se destilacijom stabljika i lišća ove tropske biljke.

Ulje limunove trave ima izuzetno jak citrusni miris i može se koristiti kao lek protiv infekcija i zaceljivanje rana na koži.

Limunova trava se često koristi u aromaterapiji. Poznato je po tome što smanjuje upalne procese, ubrzava varenje hrane, oslobađa stresa i glavobolja. Ovo “magično” ulje je takođe poznato po svojim bogatim antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima.
Kao i daleki rođak “limun”, limunova trava na prirodan način utiče na zatezanje kože.

limunautotrava

Ulje limunove trave kao prirodni astrigent

Ulje limunove trave je poznato kao prirodni astrigent zbog svojih antiseptičkih svojstava. Pomaže u ukljanjanju naslaga, nečistoća i toksina i preventivno utiče protiv pucanja kože.

Kao efikasan astrigent, ulje limunove trave utiče na smanjenje pora i regulaciju lučenja ulja i masti iz kože, čime utiče i na prirodno zatezanje kože.

Limunovu travu takođe možete koristiti i kao toner za kožu, jer će Vaša koža dobiti svežinu i prirodan sjaj.

Više o limunovoj travi u svetu prirodne kozmetike možete saznati u sledećem tekstu.

Ulje divlje ruže

Ulje divlje ruže ili ružino ulje ili ulje semenki ruže se dobija od biljke pod imenom rosa canina, koja raste u Južnoj Americi, a najviše u Čileu.

Od davnina ovo ulje se koristilo zbog svojih lekovitih svojstava. Ulje divlje ruže je prebogato hranljivim vitaminima i esencijalnim masnih kiselinama. Karakteristišu ga izrazito antibakterijska i protivgljivična svojstva.

Ružino ulje se često koristi i kao baza za neka vrlo snažna eterična ulja.

U daljem tekstu ćemo detaljnije objasniti kako sve ulje divlje ruže može pomoći našoj koži.

divljaautoruzaautoulje

Borba protiv bora

Ulje divlje ruže je prebogato korisnim materijama koje mogu pomoći našoj koži, kao što su masne kiseline i vitamin A i C.

Ovi sastojci čine ovo ulje idealnim za tretiranje znakova starenja, pigmentacije ili oštećene kože. Obezbeđuju potrebnu dozu snažnih antioksidanasa bez neprijatnog i nepotrebnog mašćenja lica.

Ulje divlje ruže takođe može da se koristi i kao astrigent, što znači da potpomaže zatezanju pora i posvetljenju kože.

Uključite ulje divlje ruže u svoju dnevnu rutinu i stavite nekoliko kapi ovog ulja na lice pred spavanje i sigurno ćete biti iznenađeni rezultatima.

Ublažavanje ožiljaka

Ulje divlje ruže može Vam pomoći u ublažavanju pa čak i ukljanjanju sitnih ožiljaka na licu.

Protiv upalne masne kiseline, vitamin A i C čine ovo ulje savršenim u borbi protiv nesavršenosti na koži.

Ovaj spoj korisnih materija može uticati na ublažavanje oštećenja na koži i pomoći ponovnom lučenju kolagena.

Ulje ruzmarina

Ruzmarin pripada familiji biljaka Lamiaceae. Rosmarinus officinalis je aromatična biljka koja raste na Mediteranu i u Aziji. Ima šiljaste listove i ružičasti, ljubičasti, beli ili plavi cvet u zavisnosti od vrste.

Ruzmarin ima posebno mesto u svetu kulinarstva zbog svog predivnog mirisa i gorkog ukusa koje je idealno za jela koja se baziraju na mesu. Isto tako ruzmarin pronalazi svoje posebno mesto u svetu kozmetike zbog svojih lekovitih svojstava koje ima na našu kožu.

ruzmarinautoulje

Ulje ruzmarina ponaša se kao osvežavajući astrigent koji daje prirodni sjaj i elastičnost koži. Redovna upotreba ruzmarinovog ulja na problematične delove kože utiče na smanjenje problema sa aknama i masnom kožom.

Ruzmarinovo ulje ima antibakterijska svojstva koje preventivno utiče na pojavu bubuljica i pucanje akni.

Takođe, ruzmarinovo ulje utiče na ubrzavanje i kontrolu cirkulacije, što je veoma bitno kod prevencije starenja kože i pojave bora.

Ruzmarin pripada porodici mente i njegovo ulje pomaže prirodnom hidriranju kože, što utiče na kontrolu i balans lučenja masti i ulja iz kože, što smanjuje pojavu začepljenih pora i pojave bubuljica.

Masiranjem ruzmarinovog ulja na problematične delove, možete ukloniti pojave peruti i isušene kože.

Takođe, ruzmarinovo ulje je našlo svoje mesto u preparatima za intimnu negu zbog svojih antibakterijskih svojstava, kao i u svetu aromaterapije, zbog svog izuzetno karakterističnog mirisa.

ruzmarinovo ulje
Ruzmarinovo ulje

Ulje pačuli drveta

U 18. i 19. veku ulje pačulija je postalo zaštitni znak istočnjačkih tekstilnih materijala poput svile, jer se koristilo da štiti materijal o moljaca i drugih insekata.

Veruje se da je pačuli drvo dobilo ime po Hindi reči “pacholi”, što znači “onaj koji miriše”.

Ulje pačulija se tradicionalno koristi u azijskoj narodnoj medicni kao lek za probleme sa kosom i peruti, kao i za probleme sa iritiranom kožom, aknama i ekcemom.

Ulje pačuli drveta ima zemljasti, drvenasti i umirujući miris, koji pritom sa sobom nosi i razne benefite na naše zdravlje. Zbog toga je našlo svoje mesto u svetu kozmetike, aromaterapije i proizvodima za čišćenje.

paculiautodrvo

Ulje pačulija se koristi tako što se razblaži pomoću nekog baznog ulja, poput maslinovog ili bademovog, ili kao neki sastojak u okviru nekog proizvoda za negu kože.

Pokazalo se odlično kao prirodni dezodorans, jer smanjuje širenje neprijatnih mirisa.

Takođe, svoju primenu je našlo u borbi protiv upalnih procesa na koži, celulita, zarastanju rana i ožiljaka.

Ubrzavanjem cirkulacije i povećanju protoka kiseonika kroz naš organizam, pačuli ulje pomaže da što duže održimo zdrav i mladalački izgled.

Kao što smo već rekli, pačuli ulje je našlo svoje mesto u aromaterapiji, jer efikasno neutrališe neprijatne mirise i što je još važnije dokazano utiče na lučenje hormona sreće (serototin), što utiče da se generalno osećamo bolje i zdravije.

Zaključak

U ovom tekstu smo hteli da Vam na jednom mestu izlistamo najpopularnija prirodna eterična ulja koja možete sami koristi za negu kože, kao i zašto ih i mi koristimo kao sastojke u našim proizvodima prirodne kozmetike.

Bitno je razumeti da su  eterična ulja nešto najbolje što priroda može da nam ponudi i da njihovu primenu treba da uvrstimo u svakodnevni život.

Koje je Vaše omiljeno eterično ulje?

S osmehom,
Balavander

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.