wheat germ oil

Vitamin E i prirodna kozmetika

Šta je vitamin E? 

Vitamin E je otkriven 1922., izolovan 1935. a prvi put sintetizovan tek 1938. godine. Kako je aktivnost vitamina prvi put identifikovana kao vrlo bitna u oplođenim ćelijama u procesu razvijanja fetusa, dobio je naziv Tocopherol od grčkih reči “rađanje” i “nositi”.

Razlike između prirodnog i sintetičkog vitamina E:

1. Prirodni vitamin E ima veću koncentraciju. Biološka aktivnost prirodnog vitamina je više od 3 puta veća od sintetičkog. Prirodni vitamin ne prouzrokuje neželjene efekte.

2. Absorpcija prirodnog vitamina E je bolja od sintetičkog. Naučno je dokazano da se prirodni vitamin E od 2 do 8 puta bolje absorbuje u organizmu u odnosu na sintetički, naročito kod trudnica.

3. Prirodni vitamin E opstaje i cirkuliše duže u organizmu.

4. Prirodni vitamin E je bezbedniji, dobija rafinisanjem i destilacijom biljnih ulja, obično iz pšeničnih klica.

Primena vitamina E u prirodnoj kozmetici

Od svih sastojaka i komponenti koji se koriste za izradu i formulaciju prirodne kozmetike, najveća vrednost se daje vitaminima. Za razliku od vitamina koje unosimo putem hrane, vitamine koji se nalaze u proizvodima kao što su kreme, losioni ili balzami unosimo putem kože.

Vitamin E u borbi protiv starenja

Naučno je dokazano da vitamin E unutar ljudskih ćelija smanjuje aktivnost enzima MMP-1, koji utiče na starenje ćelije. Ovaj enzim je odgovoran za uništavanje kolagena u ćelijama kože i utiče na njenu elastičnost, što vremenom utiče na stvaranje bora. Ukoliko se redovno koristi, prirodna kozmetika koja sadrži vitamin E, može povećati koncentraciju kolagena u koži, što je može učiniti mlađom i elastičnom. Za razliku od vitamina E koji unosimo putem hrane, vitamin E koji se nalazi u kozmetičkim preparatima, nepogrešivo nalazi svoj put do ćelija kože, gde se rastvara i učestvuje u borbi protiv starenja.

Vitamin E u borbi protiv upalnih procesa.

Vitamin E ne samo da utiče na prevenciju starenja ćelija, utiče i na sprečavanje upalnih procesa na koži i potpomaže regeneraciju ćelija. Zbog toga može pomoći pri zarastanju manjih rana na koži.

Vitamin E je sastavni deo mnogih krema i balzama za sunčanje. Previše sunčanja može dovesti to pojave upalnih procesa i rana na koži, koji se manifestuju u obliku crvenila.
Tocopherol može preventivno uticati na ovu pojavu, ili ublažiti bol ukoliko do nje već dođe.

Tocopherol: Smanjenje uticaja UV zraka

Kada UV zrak pogodi ćeliju kože dolazi do prenosa energeije unutar njenih molekula. Ova pojava utiče na pojavu slobodnih radikala. Ukoliko ćelija u sebi poseduje dovoljno vitamin E materijala, slobodni radikali će biti neutralisani što je brže moguće. Ukoliko ovo nije slučaj, slobodni radikali će narušuti membranu ćelije kože, što dovodi do njenog oštećenja i skraćivanja perioda života. Ukoliko se ovaj proces dogodi na većoj površini kože, dolazi do pojave opekotina i crvenila.

IMG 5020 scaled

Zaključak

Nakon kratkog istorijata i kratkog upoznavanja sa ovim sastojkom, spremni smo da zaključimo sledeće:
Vitamin E je veoma bitan sastojak u proizvodnji i formulaciji prirodne kozmetike.

Benefiti koje nudi su mnogobrojni i neosporni. Tačka.

Prilikom formulacije prirodnog losiona i balzama za kosu, osim što smo koristili isključivo prirodna ulja i biljne putere uključili smo i prirodni vitamin E, dobijen destilacijom pšeničnih klica, koji je jedan od ključnih sastojaka.
Ovo smo uradili iz razloga jer smo svesni njegovih benefita i značaja za regeneraciju i negu kože koju toliko volimo i pazimo.

Zbog prisustva vitamina E, Balavander proizvodi prirodne kozmetike osim što će hidrirati i negovati vašu kožu i kosu na prirodan i bezbedan način, pružiće joj pomoć pri regeneraciji, podmađivanju i zaštiti od UV zraka.

“Hvala vitaminu E!”
…iz života jednog Balavandera, 720. n.e.

2 reference na “Vitamin E i prirodna kozmetika”

  1. Članak: Tvrdi losion za telo. Sve što treba da znate. - Balavander Cosmetics

  2. Članak: Zašto prirodni dezodorans? - Balavander Cosmetics

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.