shea puter prirodna kozmetika

Shea puter. Sve što treba da znate!

Ukoliko imate suvu kožu sigurno ste već čuli za shea puter i njegove hidrirajuće moći kojim čini našu kožu nežnom i mekom. Ali to je samo jedan od razloga zašto je shea puter sve češći sastojak u raznim kozmetičkim proizvodima za negu kože i kose. Kao sastojak u ovakvim proizvodima, naročito ukoliko se koristi u svom čistom i nerafinisanom obliku, shea puter ima višestruke benefite po našu kožu, kao što su tretiranje ekcema ili usporavanje strarenja i pojave bora.

Shea puter (pron. šej puter ili ši puter) je masnoća koja se dobija iz plodova shea drveta (Butyrospermum parkii). Karakteriše ga bela i boja slonovače, kao i to što zadržava čvrsto stanje na sobnoj temperaturi. Shea drvo raste u predelima Južne Afrike i većina shea puter na svetsko tržište dolazi iz ovog dela sveta.

U kozmetici se koristi već jako dugo. Kvalitetna prirodna kozmetika insistira na korišćenju nerafinisanog oblika ovog magičnog sastojka. Velika koncentracija vitamina i masnih kiselina, koje se pritom vrlo lako nanose na kožu i koje koža vrlo lako upija, čine ga idealnim za razne preparate za negu i hidrataciju kože.

U načelu se sastoji od 5 različitih masnih kiselina: palmitic, stearic, oleic, lonoleic i arachidic.

Koji su sve benefiti ovog putera sazajte u daljem tekstu.

Ovaj fantastični proizvod se dobija obradom koštunjavog ploda shea drveta. Za razliku od drugih koštunjavih plodova, shea plod sadrži vrlo malo proteina, što je vrlo bitno kod osoba koje su sklone alergijama.

Ovo ga čini idealanim proizvodom koji se može primeti za negu kože svih tipova.

Ne sadrži hemijske elemente koji su u nauci povezani sa stvaranjem irititacija, isušivanjem kože ili začepljivanjem pora.

Ne masti kožu

Sadrži izrazito visok nivo linoleične i oleične kiseline. Ove dve masne kiseline održavaju mađusobni balans, što dodatno olakšava koži da ga lakše i brže upije.

Zbog ovoga nakon njegovog  korišćenja za negu kože, koža ostaje nahranjena i hidrirana bez neugodnog osećaja masne kože.

shea puter prirodna kozmetika balavander

Za lice i protiv starenja kože

Snažna antioksidans svojsva ovog prirodnog putera potiču od velike količine vitamina A i E.

Antioksidansi su veoma značajni u prevenciji starenja kože. Antioksidansi deluju kao zaštitna barijera između zidova ćelije i slobodnih radikala koji cirkulišu našim organiznom.

Svojim antioksidans svojstvima uklanja uticaj slobodnih radikala na ćelije kože, čime sprečava prerano staranje i očuvanje elastičnosti kože.

Kao zaštita od Sunca

Shea puter se koristiti u zaštiti od sunca i opekotina od sunčanja. 

Njegov SPF faktor se kreće između 3 i 4, što znači da on  sam nije dovoljan da Vas zaštiti od jakog sunca, ali i te kako može poslužiti kao prirodni dodatak Vašem omiljenom preparatu za sunčanje.

Često ga možete pronaći kao sastojak u preparatima za sunčanje.

Tretiranje akni

Shea puter je bogat različitim masnim kiselinama. Ovaj jedinstveni balans u sastojcima pomaže koži da kontroliše stvaranje sebuma i lučenje masti.

Istovremeno, shea puter hidrira epidermis i ne isušuje kožu.

Rezultat je vraćanje prirodnog balansa, gde koža na prirodan način kontroliše lučenje masti, čime se sprečava pojava akni i pre nego što ovaj problem postane vidljiv.

Protiv iritirane kože

Shea puter sadrži estere koji imaju snažna protiv upalna svojstva.

Kada se nanese na kožu, delovanjem na ćelije kože usporava stvaranje citokina, koji su zaslužni za pojavu iritacija i crvenila na koži.

Na ovaj način možete umanjiti iritacije nastale spoljnim faktorima (e.g. hladno i suvo vreme) ili ekcemom.

shea butter i prirodna kozmetika

Hemijski sastav?

Benefiti koje shea puter nudi potiču od bogatog i blagotvornog hemijskog sastava.

Shea puter se sastoji iz:

  • masne kiseline (linoleic, plmitic, stearic i oleic) koje unose balans ulja i masti u koži
  • vitamini A, E i F – antioksidanti koji pojačavaju cirkulaciju i regeneraciju ćelija kože
  • trigliceridi – masni deo ploda shea drveta, koji hrane i hidriraju kožu
  • cetyl estere – voskaski deo shea putera koji hidrira i sprečava isušivanje kože

Određivanje kvaliteta

Ukoliko želite da iskoristite ono najbolje što shea puter može da ponudi, bitno je da znate da koristite onaj koji je u sirovom ili nerafinisanom obliku.

Refanisani oblik ovog putera  gubi veliku količinu svojih prirodnih svojstava.

Iz tog razloga, kada koristite shea puter, znajte da se kvalitet klasifikuje oznakama od A do F, gde je A kvalitet najčistiji mogući shea puter koji može da se pronađe na tržištu.

Preporuka proizvoda

Ukoliko želite da svoju kožu obradujete blagotvornim svojstvima koje ovaj prirodni puter može da punudi možemo da Vam preporučimo nekoliko proizvoda.

Tvrdi losion za telo sa shea puterom

Prirodni tvrdi losioni su mnogo zdraviji za korišćenje od industrijskih jer ne sadrže aditive i hemikalije, već se prave od posebno biranih prirodnih sastojaka biljnog porekla.
Pored toga tvrdi losioni su se pokazali kao mnogo ekonomičnije rešenje u odnosu na konvecionalne kreme, jer mnogo duže traju, a postižu jednako uspešan efekat.

Ovaj losion nahraniće vašu kožu svim neophodnim sastojicima i takođe joj pružiti zaštitu od UV zraka.

tvrdi losion anytime
Anytime - tvrdi losion za kožu

Prirodna krema sa shea puterom

Prirodne kreme su najbolji način da dobijemo sve benefite koje priroda može da nam ponudi.

Prirodna krema sa shea puterom pružiće Vašoj koži sve neophodne hranljive sastojke i učiniti je nežnom, zdravom i mekom.

Prirodne kreme su mnogo ekonomičnije rešenje u tretiranju različitih problema na koži (ekcem, psorijaza i sl.) u odnosu na industrijske i skupe farmaceutske alternative.

Ovakva krema pogodna je za negu beba i odraslih i postaće omiljena stvar u čitavoj porodici.

prirodna krema za bebe
Prirodna krema sa shea puterom

Prirodni sapun sa shea puterom

Prirodni sapuni napravljeni od prirodnih biljnih ulja koji u sebi imaju dodatak shea putera su pravo malo blago, koje će Vašu kožu učiti čistom i zdravom.

Shea puter ovakvim sapuni dodaje novu dimenziju i čini ih nežnim i bezbednim za svakodnevnu upotrebu.

Sapun sa dodatkom shea putera i ružinog ulja možete koristiti čak i za negu intimnih regija.

rosie prirodni sapun
Prirodni sapun sa shea puterom

Zaključak

Shea puter je magičan sastojak mnogih naših proizvoda. Uverili smo se u njegovu moć i benefite koje čini za naše zdravlje.

Da li Vi koristite proizvode koji u svom sastavu imaju ovaj magičan sastojak?

S osmehom,
Balavander

3 reference na “Shea puter. Sve što treba da znate!”

  1. Članak: Tvrdi losion za telo. Sve što treba da znate. - Balavander Cosmetics

  2. Članak: Kako se na prirodan način rešiti akni? - Balavander Cosmetics

  3. Članak: Akne? Kako se na prirodan način rešiti akni? - Balavander Cosmetics

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.