lekovito bilje prirodna kozmetika

Lekovito bilje i prirodna kozmetika

Prirodna kozmetika i lekovito bilje su najbolji prijatelji!

Da li ste znali? U starom Rimu, žene se nisu smatrale lepim ukoliko nisu koristile kozmetiku, što je dovelo do preteranog poskupljenja ovakvih proizvoda u tom vremenu. Samo su bogati ljudi mogli sebi priuštiti kozmetičke proizvode, što je postalo merilo luksuza i prestiža.

Ovo se smatra prvim korakom u razvoju kozmetičke industrije.

U Japanu, npr. uloga kozmetike je otišla još korak dalje. Imućna žena nije smela da izlazi iz kuće ili se pojavljuje u javnosti bez šminke na sebi. Iako je kozmetika bila skupa, siromašni slojevi je nisu koristili samo iz tog razloga. Bilo im je jednostano zabranjeno da koriste kozmetičke proizvode, kako bi se vizuelno razlikovali od bogatijeg sloja društva.

Tokom mračnog doba Evrope, kozmetika je skoro i nestala. Smatrala se nemoralnom. Ugledni ljudi je jednostavno nisu koristili, i ovaj period je trajao nekoliko stotina godina.

Tokom Krstaških ratova, sastojci koji su se koristili u kozmetičkoj industriji, ponovo su postali dostupni. Egzotični sastojci, sveće, prahovi, ulja, semenke, su se koristili u robno-novčanoj razmeni, jer su imali veliku vrednost.

Napredak u hemiji i farmaciji omogućio dobijanje sintetičkih sastojaka za potrebe moderne industrije.

Korišćenjem potencijalno štetnih sastojaka u svojim proizvodima tokom prethnodnih nekoliko decenija, kozmetička industrija počinje da se suočava sa ozbiljnim problemom.

Danas, kupci sve više žele da koriste proizvode koji su bazirani na prirodnim bezbednim sastojcima. Ovo je stvorilo mogućnost za razvoj malih porodičnih biznisa koji svoje recepture zasnivaju na 100% prirodnim i proverenim sastojcima. Što je veliki benefit za naše zdravlje, a i za životnu okolinu.

Aloe Vera je biljka koju mnogi smatraju čudotvornom i magičnom. Koristi se kao medicinsko sredstvo jer hrani naše telo iznutra. Prepuna je hranljivih sastojaka i pomaže jačanju imuniteta i poboljšalju varenja.

Naravno, aloe vera se može koristiti i za spoljnu upotrebu, njen gel je izuzetno koristan u nezi kože, naročito lica, i kose.

Kako koristiti gel aloe vere?

Kako dobiti gel aloe vere direktno iz biljke?

Ukoliko imate saksiju aloe vere kod kuće, odaberite deblje listove ili stabljike i odsecite ili iščupajte ih u dnu blizu korena.

Nakon toga, uzmite oštar nož i odsecite ivice na listu.
Nakon toga prerežite list na pola celom dužinom. Aloe vera gel će se nalaziti na obe strane.

Koristite kašiku kako bi izvadili čitavu količinu gela i odložite ga u posudu i smestite u frižider.

Ukoliko Vam ovo deluje previše komplikovano, uvek možete kupiti aloe vera gel u najbližoj apoteci.

aloevera-prirodna-kozmetika
Aloe Vera

Aloe Vera - Tretiranje opekotina

Aloe vera gel pored svojih protivupalnih osobina ima još jednu zanimljivu osobinu, a to je senzacija “hlađenja”.

Upravo zbog toga aloe vera se koristi kao prirodni lek za opekotine na koži ili iritacije posle sunčanja. Nanošenje gela stvara zaštitni sloj na koži, koji joj pomaže da zadrži prirodnu hidrataciju.

Gel aloe vere je bogat antioksidansima i miniralima koji će pomoći proces izlečenja.

Korišćenjem aloe vera gela na prirodan način možete negovati svoju kožu tokom leta.

Aloe Vera - Hidratacija kože

Za razliku od kupovnih i industrijskih preparata za hidrataciju kože, aloe vera gel ne ostavlja masan osećaj na koži i licu.

Zapravo aloe vera gel pomaže da se pore na koži otvore i očiste.

Takođe, aloe vera gel se može koristiti i kao preparat posle brijanja. Ovo je moguće iz razloga što aloe vera hidrira kožu i preventivno utiče na pojavu iritacija nakon brijanja.

Aloe Vera - Ubrzava zarastanje rana

Poznato je da se aloe vera koristi u tretiranju opekotina, posekotina i drugih povreda. To je zato što aloe vera pomaže bržem zarastanju rana i oporavku kože.

Naročito se dobro pokazala u tretiranju opekotina prvog i drugog stepena. Odlična je za tretiranja kože nakon predugog sunčanja, zbog svog blagotvornog dejstva koje podstiče regeneraciju ćelija kože.

Aloe vera je poznata po tome što prodire u epidermis (spoljni sloj kože), brže od vode.

Aloe Vera - Usporava starenje

Aloe vera u sebi sadrži vitamine C i E, kao i beta-karoten. Ovi sastojci preventivno utiče na upalne procese na koži i time usporava starenje i pojavu bora.

Na prirodan način podstiče stvaranje kolagene koji daje elastičnost koži.

Aloe Vera - Tretman akni i bubuljica

Oni koji imaju probleme sa aknama na licu, sigurno će svoj spas pronaći u aloe veri.

Aloe vera pomaže čišćenju kože, dok će njena antibakterijska svojstva pomoći u tretmanu akni bez oštećenja i pojave ožiljaka.

Aloe vera je prirodni antiseptik, što znači da pomaže u borbi protiv bakterija, dok će polisaharidi koji se u njoj nalaze pomoći razvoj novih ćelija.

Aloe vera je takođe i prirodni astrigent, što znači da utiče na sužavanje pora, čime ih čisti od viška sebuma, mikroba i prljavštine. Što smanjuje verovatnoću od upale i pojave bubuljica.

Aloe Vera - Za rast kose

Kao i kod tretmana kože, gel aloe vere pomaže kod rasta nove kose. Ovo je moguće zbog toga što ovaj gel pomaže ubrzavanju cirkulacije na temenu glave i time podstiče razvoj korena dlake.

Dakle, aloe vera se može koristiti i u tretmanu problema na temenu glave.

Pre pranja kose nanesite prirodni aloe vera gel i ostavite da odstoji neko vreme, dok ga koža ne upije.

Na ovaj način možete smanjiti probleme i sa stvaranjem peruti, jer teme glave ostaje hidrirano i nahranjeno korisnim materijama.

Neven

Neven (Calendula officialis) je mediteranska biljka, koja se često koristi u medicini i kozmetici. Ime je dobilo po latinskoj reči “calendae“, što znači “mali kalendar” ili “prvi dan u mesecu”, zbog toga što neven obično cveta čitave godine.

Cvetovi nevena su narandžaste ili zlatne boje sa snažnom i osvežavajućom aromom.

neven prirodna kozmetika
Neven

U kozmetici, neven se koristi za tretman svega od iritacija kože to problema sa isušenom kožom i osetljivom kožom.

Neven - Protiv osipa i iritacija

Upalni procesi na koži mogu dovesti do pojave različitih iritacija. Na upalne procese mogu uticati različiti problemi poput ekcema, rosacee, ispucala koža ili nedostatak kolagena.

Svi navedeni problemi mogu se tretirati uz pomoć nevena. Neven preventivno utiče na lučenje histamina, koji izaziva crvenilo i bol.

Kada je reč o ispucaloj koži ili aknama, neven nežno neguje i ne isušuje kožu, što ga čini bezbednim za korišćenje zajedno sa drugim sastojcima za borbu protiv akni, poput benzol peroksida i salicilne kiseline.

Neven - Hidratacija kože

Sigurno ste čuli razne priče o benefitima koje donose sastojci, poput, masnih kiselina. Baš ovakve masne kiseline nalaze se u ulju ili ekstraktu nevena, što ga čini idealnim za negu kože.

Masne kiseline uvećavaju sposobnost ćelija da lakše prihvataju hranljive sastojke, i da duže zadržavaju tečnost u sebi. Na ovaj način neven utiče na prirodnu hidrataciju kože, tj. omogućuje Vašoj koži da ostane glatka i nežna.

Neven - Tretiranje ožiljaka

Već stotinama godina neven se koristi kao sastojak u raznim melemima za zarastanje rana i sličnim proizvodima.

Neven podstiče bržu cirkulaciju, čime doprinosi bržem protoku kiseonika kroz krvotok. Na ovaj način ćelije kože dobijaju bolje uslove za regeneraciju, čime se stvaraju nove ćelije kože i smanjuje verovatnoća za pojavom ožiljaka.

Naučno je dokazano da neven pozitivno utiče na smanjenje ožiljka od carskog reza.

Kako se koristi neven u kozmetici?

Neven se najčešće koristi kao sastojak raznih krema, ili se koristi njegovo eterično ulje ili tinktura.

U slučaju da se koristi čisto eterično ulje nevena, ono je potrebno razblažiti sa nekim baznim uljem poput kokosovog ulja ili jojoba ulja.

Na ovaj način možete sami napraviti prirodan proizvod, koji možete uvesti u svoju dnevnu rutinu nege kože.

Ukoliko niste u mogućnosti da ovo sami uradite, možemo da Vam preporučimo Balavanderove prirodne kreme koje sadrže ulje nevena u sebi.

Jojoba

Jojoba (Simmondsia Chinensis) je žbunasta biljka koja najčešće raste u Meksiku, Južnoj Arizoni i Kaliforniji.
Jojoba je biljka koja ima dva pola, muški i ženski, i potrebno joj je oko 3 godine da prvi put proizvede cvet.

Cvetovi ženske jojobe, nakon oprašivanja stvaraju plod koji u sebi ima seme. Od semena jojobe hladnim ceđenjem dobija se jojoba ulje, koje se koristi u kozmetici.

Jojoba ulje se preporučuje za negu suve ili masne kože, jer kontroliše stvaranja sebuma u koži, i na taj način na prirodan način kontroliše rad ćelija kože.

Jojoba sadrži sastojak koji se naziva Tocopherol, koji  ustvari stvara Vitamin E, koji utiče na uklanjanje slobodnih radikala u našem organizmu, što pomaže koži da ostane zdrava i da zadrži mladalački izgled.

Jojoba ulje ima mnogobrojne benefite kada se koristi za negu kože, što je i jedan od glavnih razloga što je pronašlo svoje mesto u mnogim kozmetičkim proizvodima.

jojoba prirodna kozmetika
Plod jojobe

Jojoba - Prirodna hidratacija kože

Jojoba ulje je prirodni humektant. Ovo znači da pomaže koži da zadrži hidriranost, tako što stvara zaštitni sloj na površini kože.

Ovaj zaštitni sloj, ne samo da održava kožu hidriranom, već preventino utiče na uticaj bakterijskih infekcija, što sprečava pojavu akni i bakterija u porama kože.

Jojoba - Čišćenje kože

Ukoliko ste u potrazi za uljem za čišćenje kože, jojoba ulje je idealan kandidat za to.

Umijte se mlakom vodom i mekanom krpicom. Nakon toga nanesite nekoliko kapi jojoba ulja i ostavite da ga koža upije. Mala tajna do čiste i sjajne kože.

Jojoba - Antibakterijska i antioksidans svojstva

Jojoba ulje ima snažna antibakterijska, kao i antifugalna svojstva koja ubijaju bakterije, čak i one poput salmonele, ešerihije koli i kandide.

Stvaranjem zaštitnog sloja, sprečava gomilanje bakterija na koži, čime preventivno deluje na stvaranje problematičnih infekcija.

Vitamin E, koji se nalazi u jojoba ulju ponaša se kao antioksidant, čime ćelije kože rešava stresa uzrokovanim toksinima koji se nalaze u našem organizmu.

Jojoba - Skidanje šminke

Već smo spomenuli da jojoba ulje može da se koristi za prirodno čišćenje lica.
Sipajte nekoliko kapi jojoba ulja na pamučnu krpicu ili vatu i lako skinite ostatke šminke sa lica.

Bićete iznenađeni kako se šminka lako skida bez previše muke. A koža nakon toga ostaje hidrirana i nahranjena.

Jojoba - Stvaranje sebuma

Jojoba ulje je slično sebumu koji se stvara na površini naše kože. Nanošenjem jojoba ulja stvara se balans i kontrola u stvaranju sebuma.

Naša koža biohemijskim procesima stvara višak ulja i masti ukoliko organizam primeti da nam je koža suva.
Nanošenjem jojoba ulja na kožu, koža ga upijia i šalje poruku centralnom nervnom sistemu da nije potrebna proizvodnja dodatnog sebuma.

Na ovaj način jojoba ulje smanjuje probleme sa masnom kožom, i preventivno deluje na pojavu ovog problema.

Jojoba - Ulje za masažu

Jojoba ulje ima mnoge osobine koje ga čine idealnim odabirom kao bazu za masažno ulje, koje hrani kožu, a pritom utiče na balans u organizmu i smanjenje stresa.

Često se kombinuje sa drugim uljima kako bi se dobila mešavina za neki specifični problem.

Npr. kombinacija sa eteričnim uljem mente, dobija se ulje koje se koristi za smanjenje bolova u mišićima.

Lavanda

Lavanda je grmolika mediteranska biljka koja potiče iz sunčanih i kamenitih predela zapadnog dela Sredozemlja.

Kroz istoriju, lavandi su se pripisivala razna svojstva, zbog čega su je ljudi koristili u razne svrhe: kulinarstvo, medicina, higijena.

Više o ovoj biljci pročitajte u našem vodiču za gajenje lavande.

Lavanda - Borba protiv akni

Lavandino ulje ubija bakterije i sprečava pucanje akni na licu. Čisti i otpušava pore, čime smanjuje verovatnoću pojave iritacija.

Kako bi koristili lavandino ulje za tretman akni, sipajte nekoliko kapi lavandinog ulja u jojoba ulje i nanesite direktno na problematične delove. Naravno, koža pre tretmana treba da je čista i suva.

Lavanda - Protiv ekcema i suve kože

Ekcem se može pojaviti na bilo kom delu tela. Ekcem utiče na Vašu kožu i čini je suvom i iritiranom. Može biti lakšeg oblika ili može biti hroničan problem i pojavljivati se na više mesta odjednom.

Kako lavandino ulje sadrži antifugalna svojstva, ono utiče na sprečavanje iritacija i upala, što će veoma pomoći u borbi protiv ekcema.

Lavandino ulje se takođe koristi i za tretiranje psorijaze. Lavandino ulje pomaže prirodnom čišćenju kože i smanjuje crvenilo i iritacije.

Za tretiranje ekcema razblažite eterično ulje lavande sa kokosovim uljem i nanosite na zahvaćenu regiju. Ovaj tretman možete koristiti svakog dana, dok se ekcem ne povuče.

Lavanda - u borbi protiv bora

Slobodne čestice u našem organizvu, tzv. “slobodni radikali” su velikoj meri odgovorni za stvaranje bora na našem licu. Slobodni radikali potiču od zagađenja, zračenja električnih uređaja i radio talasa.

Lavandino ulje je prepuno antioksidanata, koji upravo neutrališu ove slobodne čestice.

Za korišćenje lavandinog ulja u tretmanu bora na licu, razblažite lavandino u ulje u arganovom baznom ulju.

Ovu mešavinu koristite jednom, do dva puta dnevno, kako bi umanjili pojavu bora.

Lavanda - u borbi protiv opekotina

Ukoliko imate neku opekotinu ili povredu ili bilo kakvu drugu ranu na telu, lavandino ulje će Vam pomoći da ona brže zaraste.

Razna naučna istraživanja su dokazala da lavandino ulje potpomaže zarastanje ćelija na površini kože.

Za tretiranje rana i opekotina pomoću lavandinog ulja, razblažite eterično ulje u bilo kom prirodnom baznom ulju i nanosite ovu mešavinu pomoću pamučne krpe ili vate.

Ukoliko je rana već zarasla, ovo ulje će pomoći i da se smanji vidljivost ožiljka.

Čajno drvo (čajevac)

Ulje čajnog drveta dobija se od lista Malaleuca Alternifolia drveta, koje raste u Australiji. Za dobijanje ovog magičnog ulja koristi se proces destilacije.

Ulje čajnog drveta se koristilo još u drevnoj medicini Aboridžina. Oni su mleli listove čajnog drveta, kako bi dobijali ulje. Nakog toga su inhalacijom lečili probleme sa kašljem i prehladama i zarastanjem rana.

Ulje čajnog drveta ima izrazito snažan miris i u svom izvornom obliku može biti iritantno i prejako za našu kožu, zbog toga se ulje čajnog drveta najčešće razblažava i meša sa drugim uljima poput kokosovog, ulja semenki grožđa ili jojoba uljem.

cajno drvo prirodna kozmetika balavander
Čajno drvo

Čajno drvo - borba protiv akni

Akne obično nastaju zbog problema masne kože. Ulje čajnog drveta može očistiti kožu time što izvlači ulje i nečistoće iz zapušenih pora na koži. Snažna antibakterijska svojstva ulja čajnog drveta će pomoći da se uklone bakterije koje prouzrokuju stvaranje akni, čime će preventivno uticati i na njihovo ponovno pojavljivanje.

Umešajte 2-3 kapi ulja čajnog drveta u neko bazno ulje, i nanosite na problematične delove kože nakon umivanja.

Čajno drvo - hidratacija kože

Eterično ulje čajnog drveta ima hidratanta svojstva, koja pomažu suvoj i osetljivoj koži. Na ovaj način smanjuje svrab i iritacije.

Ukoliko imate problem sa peruti ili suvom kožom na temenu glave, dodajte nekoliko kapi ulja čajnog drveta u maslinovo ulje i nanestite na teme pre pranja kose.

Takođe, ovu mešavinu možete koristiti i za negu brade ili kao prirodni način da hidrirate kožu na licu.

Čajno drvo - za rast kose

Ulje čajnog drveta stimuliše i ubrzava cirkulaciju. Ukoliko se nanosi na teme glave, ubrzana cirkulacija oko korena dlake stimulisaće i rast novih dlaka i brži rast kose.

Umešajte nekoliko kapi ulja čajnog drveta u arganovo ulje i redovno nanoseti na teme glave pre pranja kose.

Čajno drvo - protiv gljivica na noktima

Ulje čajnog drvena, ne samo da ima antibakterijska svojstva, već i antigljivična, tj. antifungalna.

Ovo ga čini idealnim izborom za tretiranje gljivičnih infekcija na noktima.

Razblažite nekoliko kapi ulja čajnog drveta sa maslinovim ili kokosovim uljem i nanosite na infiricirane regije.

Redovnom korišćenjem, rešićete se ovog neugodnog problema.

Kamilica

Kamilica je biljka koje se koristi već hiljadama godina za otklanjanje stresa, za poboljšanje boljeg sna,  protiv stomačnih problema i prehlade.

Ukoliko obratite pažnju na listu sastojaka svog omiljenog kozmetičkog proizvoda, vrlo je verovatno da će te u njoj pronaći kamilicu u nekom obliku.

Kamilica se koristi da smiri upale na koži, da pomogne brže zarastanje i da neguje kožu. Kamilica sadrži visok procenat antioksidansa, poznatijeg kao “apigenin”, što objašnjava njena blagotvorna dejstva na našu kožu.

kamilica prirodna kozmetika
Kamilica

Kamilica - smanjuje crvenilo

Kamilica smanjuje crvenilo na koži, pomoću svojih protivupalnih osobina. Crvenilo je sporedni efekat nekog zapaljenja ili upalnog procesa, a kamilica se dokazano bori protiv upravo ovakvih problema.

Kamilica se može koristiti u obliku čaja, kojim se ispira problematična regija, ili može biti deo neke kreme ili melema koji je formulisan za ovakvu vrstu problema.

Kamilica je takođe poznata i kao narodni lek za različita kožna oboljenja, jer antioksidansi i antibakterijska svojstva sprečavaju razvoj zapaljenja.

Kamilica - protiv podočnjaka

Postoji dobar razlog zašto je čaj od kamilice pre spavanja stari lek protiv starenja.

Cvet kamilice sadrži sastojke veoma delotvorne za naš um i telo. Kamilica utiče opuštajuće i oslobađa nas stresa, takođe unosi balans u naš organizam, što nam daje više energije tokom dana.

Tokom kasnih noći, u kojima šta god pokušali ne možete da zaspite, kamilica može biti rešenje za Vaš problem.

Kamilica ima sposobnost da utiče na posvetljenje kože, što rešava probleme diskoloracije, stvaranje pega, kao i probleme sa tamnim podočnjacima oko očiju.

Nakon kuvanja čaja od kamilice, umesto da odbacite kesice čaja u smeće, možete ih sačuvati i odložiti u frižider. Ujutru, kada ustanete, iskoristite hladne kesice čaja od kamilice kao hladni oblog za podočnjake, što će Vas učiniti da izgledate sveže na samom početku dana.

kamilica prirodna kozmetika 3
Kamilica - protiv podočnjaka

Kamilica - protiv psorijaze

Psorijaza je hronično stanje kože koje pogađa 125 miliona ljudi širom sveta. Simptomi koji prate psorijazu su: crvenilo, svrab na koži, koji mogu da dovedu do depresije i nekih psiholoških problema.

Dok kamilica ne može direktno izlečiti psorijazu, istraživanjima je dokazano da kamilica može u mnogove da ublaži njene simptome i da drži ovo stanje pod kontrolom.

Protivupalna svojstva kamilice značajno mogu ublažiti dermatološke probleme koje psorijaza nosi.

Ruzmarin

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) je biljka toplijih krajeva. Raste u priobalnom delu Mediterana, od Portugala do Crnog mora. Na Balkanu je najviše rasprostanjena u primorju i područjima sa dosta sunca.

ruzmarin prirodna kozmetika
Ruzmarin

Ruzmarin - protiv akni

Kako je ruzmarin sadrži ogromna antiseptička dejstva, eterično ulje ruzmarina može pomoći u problemu sa aknama, bubuljicama i upalama na koži.

Masiranje ruzmarinovog ulja na problematične delove, eliminisaće bakterije i mikrobe koji prouzrokuju stvaranje viška masnoća na koži i stvaraju upale.

Na ovaj način možete rešiti problem sa aknama i bubuljicama, kao i preventivno delovati na sprečavanje njihovog ponovnog nastanka.

Ruzmarin - protiv ubrzanog starenja

Kao još neke od lekovitih biljaka koje smo naveli u ovom tekstu, Ruzmarin takođe sadrži veliku dozu antioksidans materija, koje utiču na usporavanje starenja i stvaranja bora na licu.

Takođe ruzmarin utiče i na to da koža bude zategnutija i utiče na podsticaj stvaranja prirodnog kolagena.

Ruzmarin - protiv gubitka kose

Ruzmarin i ruzmarinovo eterično ulje su poznati po tome što podstiču rast nove kose. Ruzmarin utiče na to da se ubrzava cirkulacija na temenu glave, čime se podstiče rast kose.

Takođe, ruzmarin ima umirujuće dejstvo na iritiranu kožu temena glave, čime direktno utiče i na probleme sa viškom peruti.
Za tretiranje temena glave, utrljavanje ruzmarinovog ulja na problematične delove, pomoćiće Vam da na prirodan način rešite ovaj problem.

Masaža temena glave ruzmarinovim uljem ili infuzovanim uljem ruzmarina osnažuje i hrani koren dlake, čime sprečava prerani gubitak kose.

Redovno korišćenje ruzmarinovog ulja za tretman temena glave, pomoćiče u rešavanju ovih problema.

Menta

Menta, nana ili pepermint (Mentha piperita) je jedna od biljaka koja se najduže koristi u medicini i u  medicinske svrhe.

Potiče iz Evrope, ali se pominje i u drevnim japanskim i kineskim knjigama.

Takođe pominje se još i u grčkoj mitologiji (e.g. nimfa “Mentha”) i u drevnim egipatskim zapisima pronađenim u piramidama, koji potiču još od 1000. godine p.n.e.

Botaničari smatraju da pepermint nije posebna sorta za sebe, nego da je ona nastala prirodnim ukršanjem biljaka spearmint i watermint.

Ulje peperminta se dobija specijalnim procesom, gde se ulje sakuplja iz kesica koje se nalaze na donjoj strani lista.

Kao aktivni sastojak koristi se u raznim preparatima za oralnu i negu zuba. Takođe, u ranoj medicini smatralo se da žvakanje mente umanjuje zubobolju.

menta-prirodna-kozmetika
Menta

Jedna od važnih stvari koje treba napomenuti vezano za eterično ulje mente jeste, “manje je više“. Eterično ulje mente se koristi razblaženo sa nekim baznim uljem poput jojoba, bademovog ili maslinovog ulja.

Eterično ulje mente koristi se samo za spoljašlju upotrebu. Ne treba mešati eterično ulje mente sa svežim listovima mente koji su jestivi.

Menta - protiv iritacija na koži

Umirujući i efekat hlađenja koji stvara menta čini je idealnim za tretiranje iritirane kože. Zbog svojih antibakterijskih i antiseptičkih osobina, menta se preporučuje osobama koji pate od psorijaze. Naravno, treba znati da je čisto eterično ulje mente obično prejako da bi se direktno nanosilo na kožu, već ga uvek treba razblažiti u nekom baznom biljnom ulju.

Kako se koristi?

U posudu sipajte 200 ml čiste vode, dodajte 40 ml jabukovog sirćeta i 30 kapljica eteričnog ulja mente.

Izmešajte sastojke i sipajte u sprej bočicu.

Bočicu držite u frižideru i koristite po potrebi za smanjivanje svraba i tretiranje iritacija na koži.

Menta - protiv akni

Zbog svojih antibakterijskih osobina, pepermint je vrlo efikasan u neutralisanju bakterija koje utiču na stvaranje akni.

Menta utiče na kontrolu lučenja sebuma i sprečava začepljenje pora na koži. Da li ste znali da mentino ulje stvara zaštitnu barijeru na koži, čime sprečava spoljašni uticaj i oštećenja na koži.

Ukoliko imate problem sa masnom kožom, mentino ulje je prirodan način na koji možete da rešite ovaj problem.

Kako se koristi?

Pomeštajte dve supene kašike izrendanog krastavca i glinu u prahu.

Dodajte 5 kapljica razblaženog elja mente i promeštajte.

Nanesti smesnu na lice i ostavite da se potpuno osuši. Nakon toga isperite lice toplom vodom.

Ovaj proces ponavljajte dva puta u toku nedelje, i primetićete kako problemi sa aknama polako nestaju.

Menta - protiv peruti

Infekcije na temenu glave i perut su postali svakodnevni problemi sa kojima se susreću milioni ljudi. Najbolje od svega je to što je ovaj problem vrlo lako rešiv uz pomoć eteričnog ulja mente.

Antiseptička i antiupalna svojstva ovog ulja pomažu rešavanju pomenutog  problema. Kada se nanosi redovno na problematične delove, utiče na pojavu peruti i smanjenju irititacija.

Kako se koristi?

U posudu dodajte pola šolje kokosovog ulja, ugrejte ga da se otopi i ostavite da se hladi sa strane.

Dodajte 20 kapljica eteričnog ulja mente, 10 kapljica eteričnog ulja čajnog drveta i malu kašičicu vitamina E.

Sve sastojke dobro promešajte.

Smesu nanesite na teme glave i ostavite nekoliko sati da stoji, pre pranja kose.

Menta - za brži rast kose

Osim rešavanja problema sa peruti na temenu glave, menta takođe utiče na rast kose. Ukoliko se teme glave masira mentinim uljem, podstiče se cirkulacija i stvaranje folikula dlake.

Ukoliko imate problem sa vašima u kosi, snažni mirisn mentinog ulja će rešiti ovaj problem.

Kako se koristi?

Pomeđajte 4 male kašike kokosovog ulja i 10 kapljica mentinog ulja u posudu.

Promešajte sastojke.

Masirajte teme glave i kosu ovom mešavinom i ostavite da odstoji 2 sata pre pranja kose.

Za pranje kose koristite neki blagi šampon.

Krastavac

Krastavac pripada porodici tikvi, u koje još spadaju i bundeva i tikvica. Krastavac je poznat kao izuzetan izvor hranljivih sastojaka za našu kožu.

Koristi se već decenijama u kozmetici, a naročito u proizvodima koji rešavaju probleme sa hidratacijom kože, starenjem ili upalama na koži.

prirodna-kozmetika-balavander-krastavac
Krastavac

Krastavac - za hidrataciju kože

Hidriranje kože pomaže joj da ostane elastična i čvrsta. Manjak hidratacije može izazvati vidljive nedostatke na koži. Koža postaje suva i počinje da se peruta, a takođe je i podložna bržem stvaranju bora.

Slično kao i aloe vera, krastavac sadrži polisaharide koji pomažu koži da sadrži tečnost u sebi. Krastavac je sam po sebi gotovo 96% voda. Ovaj visok procenat vode predstavlja ključni faktor zbog čega je krastavac izvrstan u rešavanju problema sa hidratacijom kože.

Krastavac - umiruje iritacije

Krastavac ima umirujući efekat i stvara “hladnu” senzaciju na našoj koži. Naročito je pogodan osetljivoj i iritiranoj koži, bez obzira na tip kože.

Takođe krastavac ima antiupalna svojstva, što utiče na smanjenje otoka na koži, npr. otečene oči ili podočnjaci.

Krastavac - protiv opekotina od Sunca

Ukoliko ste nekad proveli više vremena na suncu, nego što je preporučeno, znate koliko neprijatan bol i crvenilo na koži umeju da budu.

Krastavac i njegove umirujuće i hidrirajuće osobine, umanjiće bol i ubrzati oporavak ćelija kože.

Takođe, tretman svežim krastavcem, smanjiće verovatnoću od ljuštenja kože, na delovima kože koji su zahvaćeni opekotinama.

Bokvica

Bokvica (Plantagosp.) je velika porodica biljka koja broji preko 200 podvrsta. Dve od ovih vrsta se često koriste u medicini. Plantago majorPlatago lancelota.

Poreklo vodi iz Evrope i nekih delova Azije, bokvica se raširila po čitavom svetu dolaskom doseljenika na američki kontinent. Danas, bokvica se gaji i uspeva u gotovo bilo gde. Od dvorišta i bašta, do uređenih šetališta i pukotinama u betonu.

Ukoliko ste sigurni da bokvica nije prskana nekim pesticidima, bezbedno je možete ubrati bilo gde u prirodi. Jednom kada naučite njen izgled, vrlo ju je lako raspoznati u odnosu na druge biljke.

Bokvica ima zelene i zaobljene listove, sa žilicama koje se šite vertikalno celom dužinom lista.

Listovi bokvice se u mnogim kulturama kao lek za kašalj, prehladu, probleme sa kožom i drugo. Njeno protivupalno dejstvo pomaže kod zarastanja rana i naučno je dokazanao da poseduje protiv-infekcijska svojstva.

bokvica-prirodna-kozmetika
Bokvica

Benefiti listova bokvice

Lekovitost lista bokvica otkrivena je još u 16. veku. Koristala se kao lek protiv gripe i prehlade. Listovi se mogu koristiti za spremanje čajeva ili tinktura, koje imaju snažna protivupalna dejstva. Takođe, list bokvice se koristi i kao prirodni lek protiv osipa ili ujeda insekata. List bokvice je prepun vitamina i minerala koji su delotvorni za naše telo, a naročito za kožu i kosu.

Jedna od najbitnijih karakteristika lista bokvice jeste to što sadrži Allantoin. Ovaj prirodni sastojak je bitan što potpomaže rast novih ćelija. U preparatima za negu lica, Allantoin se koristi kao eksflojinat, koji pomaže ukljanjaju mrtvih ćelija kože.

Ekstrakt lista bokvice koristi se kao sredstvo za zarastanje rana, kao i u tretmanu akni i bubuljica. Pomaže u borbi protiv akni, te potpomaže regeneraciju kože, što znatno umanjuje verovatnoću pojave ožiljaka.

Takođe, snažna antibakterijska svojstva su vrlo bitna u borbi protiv akni ili različitih opekotina na koži.

1 referenca na “Lekovito bilje i prirodna kozmetika”

  1. Članak: Kako se na prirodan način rešiti akni? - Balavander Cosmetics

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.