polje-lavande

Lavandino ulje. Sve što treba da znate!

U ovom tekstu pokušaćemo da Vam približimo sve benefite i lekovita svojstva lavandinog ulja.
Pokušaćemo da Vam približimo različite vrste ulja, njihova glavna svojstva kao i njihovu primenu, način proizvodnje i kako da odaberete najbolju vrstu lavandinog ulja za sebe i svoje potrebe.

Lekovita svojstva

Eterično ulje lavande i njegove osobine predmet su mnogih naučnih istraživanja i njegova lekovita svojstva su naučno dokazana sa velikom sigurnošću. 

etericno-ulje-lavande
Eterično lavandino ulje

Rešavanje anksioznosti

Sigurno se pitate kako lavanda pomaže kod socijalne anskioznosti. Ali hajde prvo da razumemo šta je lavanda.

Lavandula angustifolia je takođe poznata i kao Engleska lavanda i najčešće raste na području Mediterana.

Tokom istorije lavandu su koristili u drevnom Egiptu za mumifikaciju faraona, za kupanje u Grčkoj i Rimu, kao i za lečenje mentalnih bolesti.

Danas, lavanda se tradicionalno koristi kao narodni lek za opuštanje, ublažavanje nesanice, nervoze, glavobolje ili depresije.

U jednom zanimnljivom istraživanju Physiology & Behaviour iz 2005. na uzorku od 200 ljudi koji imaju strah od zubara, naučnici su u zubarskoj ordinaciji davali ispitanicima da udišu miris lavande. Primećeno je da su ispitanici u velikoj meri smanjili nervozu u svom ponašanju i da se anskioznost drastično umanjila, a njihovo raspoloženje poboljšalo.

U drugom istraživanju iz 2012. Complementary Threapies in Clinical Practice prikazano je kako aromaterapija lavandinim uljem umanjuje postporođajnu anksioznost kod žena. U ispitivanje je bilo uključeno 28 žena koje su se porodile u prethodnih 18 meseci. Naučnici su utvrdili da se kod ovih žena drastično umanjila postporođajna depresija i anksioznost. One su primenjivale aromaterapiju lavandinim ulje u trajanju od 15 minuta, dva puta nedeljno u toku mesec dana, i rezultati su fantastični.

Rešavanje problema nesanice

Nekoliko istraživanja je pokazalo kako lavandino ulje poboljšava san i umanjuje probleme sa insomnijom i nesanicom.

U istraživanju iz 2015. Journal of Complementary and Alternative Medicine prikazano je kako je kombinacija tehnika higijene spavanja i terapije lavandinim ulje pomoglo studentima ispitanicama da brže i lakše zaspu. U istraživanju je učestvovalo 79 studenata, koji su prijavili da im se problem sa nesanicom popravio nakon inhaliranja lavandinog ulja pre spavanja.

Istraživanje Holistic Nursing Practice iz 2018. potvrđuje pozitivan efekat lavandinog ulja na bolji san. U ovom istraživanju 30 korisnika staračkog doma, koristili su lavandino ulje kao terapiju, čime su rešili probleme sa nesanicom, čak i u poznim godinama.

Neželjena dejstva eteričnog ulja

Čisto lavandino eterično ulje je izrazito koncetrovano i veoma snažnog mirisa. Nije preporučljivo nanositi eterično ulje direktno na kožu iz razloga jer može izazvati iritacije na koži ili alergijske reakcije.

Takođe nije preporučljivo oralno konzumirati eterično ulje lavande, osim ukoliko to nije prepisano od strane medicinskih stručnjaka kao terapija, jer može izazvati glavobolju, vrtoglavicu i mučninu.

Kako koristiti eterično ulje lavande

Kao što postoji mnošto benefita koje nudi lavandino ulje, tako postoji i mnogo načina na koji se ono može koristiti.

Obično se ovo ulje nanosi na kožu ili kosu na određena mesta, ali je način nanošenja stvar navike.

Uvek je preporučljivo čisto eterično ulje lavande razblažiti nekim baznim biljnim uljem, kako bi izbegli iritacije ili alergije, usled visoke koncetrovanosti lavandinog ulja.

Kada se radi o koži, gotovo uvek je lavandino ulje potrebno razblažiti. Ovako razblaženo ulje se koristi za smanjenje iritacija ili upalnih procesa na koži. Razblaženo ulje se može koristiti kao losion, jednom ili dva puta u toku dana.
Takođe, možete umasirati nekoliko kapljica razblaženog lavandinog ulja na teme glave pre pranja kose ili sipati nekoliko kapljica ulja u šampon koji koristite, kako bi Vašu kosu učinili zdravijom i sjajnom.

Ukoliko imate problem sa anksioznošću ili sa nesanicom, proveren način za rešavanje ili ublažavanje ovog problema je sipanje nekoliko kapi eteričnog lavandinog ulja u difuzer.

Difuzer je mala naprava koja raspšuje čestice ulja u vazduh, što omogućuje lakšu inhalaciju.

Ukoliko nemate ovaj uređaj, samo bez brige, udahnite nekoliko puta miris eteričnog ulja lavande pred spavanje, i uočićete kako lagano i nežno tonete u san.

Lavandino ulje je savršeno za opuštajuće kupke i relaksirajuće trenutke. Sipajte samo nekoliko kapi etreičnog lavandinog ulja u kadu i pustite da sve brige zaboravite barem na nekoliko minuta.

Dobijanje eteričnog ulja lavande

Proces destilacije lavande

Kako se tačno vrši destilacija lavandinog ulja?
Ukoliko ste nekada kuvali neko povrće na pari, verovatno da možete da razumete i kako se vrši proces destilacije.

Često imamo tendenciju da posmatramo neki finalni proizvod i da se divimo njegovoj lepoti, a da pri tom zanemarujemo nauku i znanje koje se krije iza toga.

Kako bi dobili kvalitetan proizvod, osim znanja potrebno je malo i kreativnosti i umeća.

destilacija-lavandinog-ulja

Priprema procesa destilacije

Dobijanje lavandinog ulja odvija se u procesu koji se naziva parnom destilacijom.

Pored ovog načina destilacije, postoji i tzv. vodena destilacija. Parna destilacije u mnogome bolja od vodene destilacije, jer se kod vodene destilacije pojavljuje refluks, tj. gubitak eteričnih ulja u otpadnoj vodi. Zbog toga vodenu destilaciju treba koristiti samo ukoliko je ona neophodna, kao npr. kod destilacije nežnih cvetova, poput cvetova ruže ili ako je biljni materijal u obliku praha (sušena sandalovina).

Biljni materijal kod parne destilacije ne dolazi u dodir sa vodom, tako da je ovaj način destilacije daleko efikasniji i obezbeđuje kvalitetniji finalni proizvod.

Za proces parne destilacije potreban nam je kotao ili neki sličan bakarni sud. Gornju pregradu unutar kotla, u kojoj se nalazi biljni materijal, je potrebno podesiti na odgovarajuću visinu u zavisnosti od veličine kotla. U slučaju kotla veličine 300 litara, pregrada se podešava na 25 cm od dna kotla.

Nakon toga potrebno je kotao napuniti vodom do pregrade sa biljnim materijalom.

Lavanda koja će se koristiti u procesu destilacije smeštena je iznad pregrade, na taj način se obezbeđuje da biljni materijal ne dodiruje vodu ili da se ošteti usled velikih temperatura.

lavandino-ulje-destilacija

Kako napuniti kotao za destilaciju

Pre postavke cele aparature za destilaciju, stavljike lavande je potrebno iseći i usitniti, kako bi se što veća količina etarskog ulja izvadila iz biljnog materijala.

Za kotao zapremine 60 litara, potrebno je 10 kilograma sveže lavande. Za kazan od 300 litara biće Vam potrebno 50 kilograma biljnog materijala.

10 kilograma svežeg lavandinog cveta moguće je obrati sa 6 do 12 žbunova lavande u zavisnosti od sorte i starosti.

Lavanda za destilaciju se obično bere pred kraj sezone, kada je pri kraju punog cvetanja. Kada je biljka u punom cvatu, tada je najviše eteričnog ulja prisutno u samom cvetu.

Prilikom punjenja kotla biljnim materijalom, potrebno je dobro rasporediti i spakovati  sirovinu i izbeći pojavu “vazdušnih džepova”. Prilikom punjenja lavanda se smešta u prostor između graničnika do vrha kazana.

Kada je kazan pravilno napuljen, potrebno je spustiti poklopac i povezati kazan sa kondenzatorom i polako upaliti gorionik ispod kazana.

Magija počinje.

Proces destilacije

Ovo je deo kada se čitava magija odvija odvija pred našim očima. Kao kada se kuva povrće na pari, cela suština procesa destilacije jeste da se ključanjem vode sa dna kotla, stvori vodena para koja prolazi kroz biljni materijal koji se nalazi u kotlu.

Dok vodena para prolazi kroz lavandu koja se nalazi u kotlu, pod pritiskom koji se stvara u kotlu, biljni materijal ispušta eterično ulje.

Da li ste znali da je u pupoljcima lavande veća koncetracija eteričnog ulja nego u samom cvetu? 

lavandino-ulje-proces-destilacije

Kondenzacija

U toku procesa destilacije, manji sud koji se povezuje sa kotlom naziva se kondenzador. Kondenzator je deo u kome se nalazi metalna cev kroz koju prolazi vodena para koja u sebi sadrži čestice eteričnog ulja. U kondenzadoru se vodena para hladi.

Cev unutar kondenzatora je savijena na takav način da formira kalem, kako bi se vodena para efikasnije i brže hladila. Važno je napomenuti da je kondenzator napunjen hladnom vodom, koju je potrebno menjati tokom procesa.

Na ovaj način vodena para koja je u gasovitom stanju, prolazeći kroz kalem, prelazi nazad u tečno stanje.

Voda kojom je kondezator napunjen, tokom procesa se greje, i tako dobijamo vruću vodu koja se ispušta pomoću ventila na vrhu kondezatora.

Vruća voda se potom zamenjuje hladnom vodom, kako bi proces kondenzovanja vodene pare mogao da se nastavi neometano.

Nakon što se vodena para kondenzacijom vrati u tečno stanje, kapljice tečnosti odlaze u levak za razdvajanje, u kome će se sakupljati hidrolat i eterično ulje.

Odvajanje ulja i hidrolata

Ovaj deo procesa destilacija je prilično jednostavan, ali je često moguće napraviti neku grešku.

Kada eterično ulje i voda izađu iz kondenzatora, smeštaju se u levak za razdvajanje. Opšte je poznato da se ulje i voda ne mogu pomešati, i tu nema ničeg novog.

Da li ste zapitali zašto ulje pliva na površini vode?

Ukoliko mislite da je voda teža od ulja, onda to nije tačno.

Voda je gušća od ulja i zbog toga voda propada na dno. Drugi razlog je u tome što su veze između molekula vode mnogo čvršće, i molekuli ulja ne mogu da ih prekinu.

Eterična ulja, kao i druga ulja imaju osobinu koja se naziva “hidrofobija”, tj. nemogućnost da se pomešaju sa vodom.

destilacija-etericnog-ulja

Sakupljanje eteričnog ulja

Količina dobijenog eteričnog ulja tokom procesa destilacije zavisi od raznih faktora.

Sorte lavande poput Lavandula X Intermedia ili lavandin dobijaju mnogo eteričnog ulja. Sorta Grosso, kao jedna od popularnih sorti, takođe može imati prilično dobru količinu ulja.

Destilacijom sorte Grosso, može se očekivati 225 – 300 ml eteričnog ulja, destilacijom 12 kilograma biljnog materijala u kotlu od 60 litara.

Sorta Lavandula Angustifolia (Engleska lavanda) nema veliku količinu eteričnog ulja, ali je njeno ulje najtraženije i najvrednije.
Destilacijom ove sorte očekivano je dobiti 30 – 120 ml od 12 kilograma biljnog materijala.

Eterično ulje dobijeno od sorte Grosso ili od lavandina u sebi sadrži mnogo kamfora. Ovo naravno nije ništa loše, samo ima drugačiju primenu.

Eterično ulje Engleske lavande najčešće se koristi zbog svojih lekovitih svojstava u kozmetici i  aromaterapiji, dok se  eterična ulja drugih sorti lavande koriste u proizvodnji parfema.

Bakar ili nerđajući čelik?

Zašto koristimo bakarne sudove prilikom procesa destilacije?

Korišćenjem bakra u procesu destilacije, eterično ulje ima mnogo svežiji, prirodniji i jači miris.

Ovo je moguće jer,  korišćenjem bakarnih elemenata uklanjamo sumpor koji se može naći u malim količinama u samom biljnom materijalu.

Jednostavno naučno objašnjenje bi bilo, molekul bakra ima 2 pozitivna jona, dok sumpor ima 2 negativna jona. Hemijskom reakcijom, dolazi do spajanja ovih molekula, čime se dobija materija tirkizno zelene boje na dnu i po zidovima kotla, koju zovemo bakar-sulfat. Na kraju procesa destilacije bakar-sulfat se vrlo lako čisti običnom vodom, a ne završava u našem pakovanju eteričnog ulja.

Hidrolat

Hidrolat tehnički nije ulje, ali hidrolati, eterična i infuzovana ulja se obično grupišu zajedno jer svoju primenu imaju u kozmetici i u aromaterapiji.

Hidlorat je supstanca koja se još naziva i cvetna vodica.

Hidrolat se dobija kao nusproizvod prilikom procesa destilacije eteričnog ulja.

Hidrolat lavande svoju primenu pronalazi u različitim parfemima ili osveživačima vazduha, kao i u kozmetici.

Infuzovano ulje lavande (macerat)

Predivan lavandin miris i aroma su svima poznati. Prijatna aroma lavandino ulja se odlično pokazala u tretiranju problema poput anksioznosti, stresa, depresije i insomnije.

Osim toga, lavandino ulje ima i mnoge druge primene.

Lavandino ulje može da se koristi u borbi protiv dosadnih insekata, poput mušica, komaraca i muva.

Takođe, lavandino ulje je poznato po svojim lekovitim osobinama. Naučne studije su pokazale da lavandino ulje ima snažne protivupalne i antibakterijske osobine, te se može koristiti kao prirodno dezinfekciono sredstvo ili se može koristi za tretiranje i zarastanje rana. Zbog toga se lavandino ulje preporučuje u lečenju osipa, opekotina, akni, ožiljaka, ekcema ili strija na koži.

Nakon svega ovoga jasno je zašto je lavanda sastavni deo mnogih kozmetičkih proizvoda.

prirodni-lavandino-ulje
Infuzovano lavandino ulje

Kako koristiti infuzovano lavandino ulje?

  • Serum za lice – Lavanda je poznata po tome da rešava probleme sa aknama i bubuljicama. Stavite nekoliko kapi lavandinog ulja na lice, ravnomerno rasporedite i nežno utrljajte. Na ovaj način možete rešiti probleme sa ranama na licu i ublažiti osip ili iritacije.

  • Ulje za čišćenje lica – Utrljajte lavandino ulje na lice i masirajte kožu tridesetak sekundi, kao kada se umivate. Nakon toga ugrejte tkaninu ili krpu i stavite na lice da se napari. Držite krpu na licu tridesatak sekundi. Na ovaj način pore na koži se otvaraju i proširuju, što omogućuje ulju da dublje prodre u kožu i ukloni nečistoće. Nakon toga isperite krpu i isperite lice vodom.

  • Ulje za masažu – Lavandino ulje se vrlo jednostavno može koristiti kao masažno ulje. Osim što će lavandin miris, masažu učiniti mnogo prijatnijom, ublažiće bol u mišićima i učiniti Vas opuštenijim.

  • Za negu i rast kose – Lavandino ulje se može koristiti za duboku hidrataciju kose i temena glave. Istraživanja su pokazala da lavandino ulje pomaže pri rastu nove kose. Nanesite tanak sloj lavandinog ulja na kosu i umasirajte u teme glave. Ostavite ulje da stoji 15 minuta i nakon toga operite kosu šamponom. Redovnim korišćenjem primetiće da Vam kosa postaje zdravija i bujnija.

  • Za skidanje šminke – Ulje je odličan i prirodan način da skinete šminku sa lica. Ulje sakuplja nečistoće i na vrlo jednostavan način Vam omogućuje da skinete šminku pred spavanje.

  • Za mariniranje hrane – Lavandino ulje je naročito popularno za mariniranje mesa. Naravno obratite pažnju da je bazno ulje koje je korišćeno za dobijanje lavandinog ulja jestivo. Prilikom varenja lavandino ulje pojačava imuni sistem i učestvuje u borbi protiv infekcija u organizmu.

Dobijanje infuzovanog lavandinog ulja

Infuzovano ulje ili kako je još poznato “macerat” je biljno ulje ili mešavina biljnih ulja poput: maslinovog ulja, bademovog ulja ili ulja semenki grožđa u koji se potapaju sveži ili suvi cvetovi lavande.

Ponekad moguće je u mešavinu ubaciti i stabljike ili listiće lavande.

Proces infuzovanja traje oko mesec dana, gde smeša stoji na svetlom mestu sa puno sunčanih sati. UV zraci pomažu da se eterično lavandino ulje koje se nalazi u cvetovima izlije u bazno ulje.

Ovaj proces je moguće ubrzati podgrevanjem smeše ili formiranjem “stakle bašte”.

Nakon što se proces infuzovanja završi, smešu je potrebno procediti nekoliko puta, kako bi se sve čestice nečistoće izbacile.

Na kraju dobija se izuzetno lekovit krajnji proizvod koji je potrebno upakovati u odgovarajuću ambalažu, kako bi kvalitet ulja ostao što duži.

Prilikom procesa infuzovanja, bitno je obratiti pažnju da sama biljka bude prosušena nekoliko sati na vetru, kako sama vlažnost ili rosa sa biljke ne bi završila u krajnjoj smeši. Ukoliko voda dospe u krajnju smešu, moguće je da se sam proizvod pokvari tj. da dođe do formiranja bakterija ili lišajeva, što nikako ne želimo.

Ukoliko želimo da produžimo vek trajanja infuzovanog ulja, na samom kraju moguće je dodati ekstrakt vitamina E, koji se ponaša kao prirodni konzervans.

lavandino-ulje-filtriranje

Koja vrsta lavande se koristi za infuzovano ulje?

Kratak odgovor bi bio: “Bilo koja vrsta”.

Kao uvek dobar izbor potrebno je birati organski uzgajanu lavandu, a naročito pravu Englesku lavandu, koja osim prijatnog mirisa ima i lekovite osobine.

Ukoliko želimo da lavandino ulje koristimo u kulinarstvu, treba se držati jestivih sorti poput Engleske lavande ili Lavande X Intermedia.

Iako tehnički jestive, sorte poput Španske ili Francuske lavande imaju gorak ukus zbog velike količine kamfora u sebi.

Svi tipovi lavande imaju odlične antiupalne, antibakterijske i antianksiozne osobine.

Kvalitet i stanje cvetova lavande prilikom pravljenja infuzovanog ulja je zapravo mnogo značajnije od same sorte lavande.

Potrebno je koristiti potpuno suve cvetove lavande prilikom infuzovanja ulja, jer prisustvo vode i vlažnosti može uticati na kvalitet i vek trajanja krajnjeg proizvoda. Kao što smo već spomenuli, ulje i voda se ne mogu pomešati.

Bazna ulja za pravljenje lavandinog ulja

Za dobijanje kvalitetnog infuzovanog lavandinog ulja, potrebno je koristiti kvalitetno, nerafinisano ili hladno-ceđeno bazno ulje.

Ulja koja se koriste u kozmetici se ocenjuju po komedogenoj skali od 1 do 5.

Ulja koja imaju nižu ocenu na ovoj skali ne utiču na začepljenje pora. Ulja koja imaju visoku ocenu na ovoj skali, veoma intenzivno utiču na začepljenje pora.
Na osnovu ovog faktora i namene infuzovanog ulja, može se odabrati kvalitetno bazno ulje za pravljenje infuzovanog ulja.

  • Ulje semenki grožđa – ovo je ulje ima ubija mikrobe i na komedogenoj skali ima ocenu 1.

    Nije previše masno, pomaže u borbi sa aknama i koža ga lako upija. Takođe, ovo ulje je jestivo na sobnoj temperaturu, ali se ne preporučuje za kuvanje ili prženje na visokim temperaturama.

  • Maslinovo ulje – svima je već poznato da je maslinovo ulje prebogato zasićenim masnim kiselinama i da samo po sebi neguje kožu. Ovo ulje na komedogenoj skali ima vrednost 2. Jestivno je i bezbedno za konzumiranje u svim oblicima.

  • Bademovo ulje – jače hidrira kožu od ulja semenki grožđa, ali ima ocenu 2 na komedogenoj skali. Dobar je izbor u nezi osetljive kože ili za negu beba. Uklanja višak sebuma, umanjuje ožiljke, ekcem i akne.

    Bademovo ulje se može koristiti protiv prejake pigmentacije kože ili ublažavanje tamnih podočnjaka.

  • Jojoba ulje – Smatra se uljem koje nije komedogeno, jer na ovoj skali ima ocenu 2. Ovo ulje se lako absorbuje i nije previše masno. Ima veoma sličan hemijski sastav kao prirodno ulje koje luči naša koža. Jojoba ulje utiče na smanjenje količine sebuma i ubrzava zarastanje rana. Jojobino ulje nije jestivo.

  • Ulje divlje ruže – Ovo ulje prebogato je zasićenim masnim kiselinama i vitaminima E i A. Omogućuje bržu regeneraciju ćelija kože, čime ublažava bore i pigmentaciju kože. Ulje divlje ruže na komedogenoj skali ima ocenu 2. Ovo ulje nije jestivo.

  • Ulje avokada – ovo ulje je prilično gusto i masno, ali je vrlo efikasno kada je reč o hidrataciji kože. Ulje avokada ublažava bore i staračke pege, ali i čini kožu izrazito mekom. Na komedogenoj skali ima ocenu 3.

  • Aragnovo ulje – ovo ulje je još poznato i kao Marokansko ulje. Postoje dve vrste arganovog ulja: jestivo i kozmetičko. Arganovo ulje je dokazano efikasno u borbi protiv opekotina od sunca, kao i da pomaže u borbi protiv bora i strija. Na komedogenoj skali arganovo ulje ima ocenu nula.

  • Suncokretovo ulje – Ovo ulje je veoma bogato vitaminom E, koji je veoma snažan prirodni antioksidans. Suncokretovo ulje može sadržati oleinsku kiselinu u visokoj, srednjoj ili niskoj koncetraciji. Suncokretovo ulje sa niskom koncentracijom oleinske kiseline na komedogenoj skali ima ocenu blizu nule.

 

Eterično ili infuzovano lavandino ulje?

Kako razlikovati vrstu ulja?

Razlika u ceni

Infuzovano ulje je po pravilu uvek jeftinije od čistog eteričnog ulja, iz prostog razloga jer ne zahteva kompleksnu aparaturu za proizvodnju. Proizvodnja infuzovanog ulja ne zahteva posebnu aparaturu i može se praviti i u manjim količinama. Ukoliko ulje koje Vam se nudi deluje previše jeftino, najverovatnije se radi o infuzovanom ulju ili čak o razblaženom eteričnom ulju.

  • Čisto eterično ulje se obično kreće u cenovnom rangu od
    300 – 500 rsd za pakovanje od 10 ml.
  • Infuzovano ulje se obično kreće u cenovnom rangu od
    300 – 500 rsd za pakovanje od 50 ml.
lavandinoautouljeautoetericnoautoinfuzovanoautocena

Razlika u koncentraciji

Eterična ili esencijalna ulja su uvek visoko koncetrovana, dok su infuzovana ulja po pravilu blažeg mirisa i koncentracije.

Eterično ulje su izrazito jakog mirisa i gotovo uvek je potrebno izbegavati njegovo direktno nanošenje na kožu. Zbog toga je eterično ulje neophodno razblažiti nekim baznim ulje, dok kod infuzovanog ulja ovaj korak nije potreban i moguće ga je odmah koristiti.

etericno-ulje-lavande-koncetracija

Razlika u pakovanju

Generalno govoreći na tržištu postoje različita pakovanja u kojima dolaze eterična ili infuzovovana ulja. Naravno, ona kvalitetna uvek dolaze u staklenoj ambalaži.

Ono što je još jedna bitna karakteristika, kada je reč o ambalaži jeste to, da čista eterična ulja moraju biti upakovana u tamnu staklenu ambalažu, jer sunčeva svetlost i UV zraci mogu umanjiti njihov kvalitet.

Infuzovana ulja ne reaguju na UV zrake na isti način i zbog toga mogu dolaziti ili u providnoj ili u zatamnjenoj ambalaži.

Balavanderova eterična i infuzovana ulja uvek dolaze u zatamnjenoj staklenoj ambalaži.

esencijalno-ulje-lavande-pakovanje

Razlikovanje popularnih ulja

Ukoliko ste već upoznati sa različitim eteričnim i infuzovanim uljima, onda će Vam biti lako da razlikujete jedno od drugog.

Treba biti svestan da od nekih biljaka nije moguće dobiti eterično ulje u procesu destilacije i da se ulja od ovih lekovitih biljaka gotovo uvek dobijaju u procesu infuzovanja.

Primeri ulja koja su gotovo uvek zapravo infuzovana ulja su: neven, kamilica, bokvica, gavez i slično. Ovo naravno nije ništa loše, samo je bitno da znate kada nešto kupujete, da je to ono što i piše na deklaraciji.

Kod lavande je malo drugačiji slučaj i od nje je  moguće dobiti obe vrste ulja u zavisnosti od potrebe i namene.

Kombinovanje eteričnog i infuzovanog ulja

Ukoliko želite, uvek možete da napravite svoju kombinaciju eteričnog i infuzovanog ulja. Ukoliko na primer želite da sami napravite ulje za masažu, možete uzeti opuštajuće i lekovito infuzovano lavandino ulje i u njega dodati nekoliko kapljica eteričnog ulja lavande kako bi pojačali miris, naravno možete dodati i neko drugo eterično ulje kako bi napravili svoju dobitnu kombinaciju.

lavandino-ulje-etericno

Zaključak

U ovom tekstu pokušali smo da Vam dočaramo koje sve mogućnosti i benefite sa sobom nosi lavanda kao biljka, kao i na koji način možemo iskoristiti njene blagodati u obliku eteričnog ili infuzovanog ulja.

 

originautoetericnoautouljeautolavande
Eterično ulje lavande
flora front
Infuzovano ulje lavande

Videli smo da obe vrste ulja imaju široku primenu u svetu koji nas okružuje, a benefiti koje čine za naše zdravlje su nemerljivi.

Još jednom, hvala ti lavando.

S osmehom,
Balavander

2 reference na “Lavandino ulje. Sve što treba da znate!”

  1. Članak: Lavanda u saksiji? Kako? - Balavander Cosmetics

  2. Članak: Lavanda. Vodič za početnike. - Balavander Cosmetics

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.